10YUP: Waar sta jij over 10 jaar?

10YUP stories

Interview Daan – open dag Universiteit Utrecht

Daan had een beetje een omweg nodig om zijn uiteindelijke toekomstdroom te ontdekken. Via een persoonlijke omweg die op zijn pad kwam, kwam hij erachter waar zijn passie nou eigenlijk echt ligt. Hoe heb jij ontdekt waar je interesses liggen?

Demi: “Waarom ben je hier vandaag precies?”
Daan: “Ik had er al op gerekend dat ik die vraag zou krijgen. Ik heb eerst op het HBO gezeten. Dit is de eerste keer dat ik bij een universiteit kom kijken. Ik miste een stukje diepgang op het HBO. Toen ik nog op de middelbare school zat had ik het idee al dat ik psychologie wel interessant vond. Ik had HAVO gedaan dus dan oriënteer je je op het HBO. Ik dacht dat ik met psychologie HBO niet zo veel zou kunnen. Allerlei andere opleidingen heb ik gedaan. Ook heb ik wel een lastige periode in mijn leven gehad. Uiteindelijk heb ik twee HBO opleidingen gedaan, maar met die tweede heb ik moeten stoppen omdat het niet goed met me ging. Toen heb ik lang niet meer op school gezeten. In die periode heb ik zelf veel therapie gehad. Toen ben ik erachter gekomen dat ik dat zelf heel interessant vond. Ik wil zelf zulke gesprekken voeren, ik vind deze dingen interessant om over na te denken. Een vriend van me zit hier in Utrecht op University College en die richt zich ook vooral op psychologie. Met hem spreek ik daar veel over, ik vind het heel leuk om erover na te denken. Dit kan zeker iets voor mijn zijn.

Demi vroeg hem of er dingen zijn die hij 5 jaar geleden als toekomstdroom zou hebben omschreven, die hij al bereikt of deels bereikt heeft.
Daan: “Vroeger, vanaf een jaar of 10 tot 16, wilde ik altijd straaljager piloot worden. Ik deed eerst VWO, toen ben ik overgestapt naar HAVO, en toen viel dat plan in duigen. Als je bij defensie wilt vliegen heb je VWO nodig, en burgerluchtvaart was voor mij geen optie. Dus dat viel weg en toen had ik geen idee meer wat ik wilde. Nu ik mezelf weer wat beter heb leren kennen en beter weet wat ik leuk vind heb ik weer een plan. Maar zo een plan heb ik een hele tijd niet gehad. Als je me vijf jaar geleden had gevraagd wat ik later zou willen had ik het echt niet geweten.

Demi: “Hoe belangrijk is het voor jou om een doel te hebben?”
Daan: “Aan de ene kant heel belangrijk. Ik ben iemand die doelen voor zichzelf stelt ter motivatie, als je geen doelen stelt heb je misschien de neiging om een beetje aan te rommelen. Maar voor mij is het ook een valkuil. Ik kan wat perfectionistische trekjes hebben. Als je dan te grote doelen opstelt, wordt het alleen maar lastiger en ben je niet snel tevreden. Voor mij is het nu belangrijk om kleine doelen te stellen. Maar je kunt met doelen stellen heel goed iets gedaan krijgen.