10YUP: Waar sta jij over 10 jaar?

10YUP stories

Interview Judith & Sofie – Open dag Universiteit Utrecht

Judith en Sofie vinden het belangrijk om een toekomstdoel te hebben, maar ze vinden het minstens net zo belangrijk om een doel te vinden wat écht goed bij je past. Het proces is ook belangrijk. Ben jij het met ze eens?

Demi: “Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?”

Judith: “Het lijkt mij wel echt leuk om iets aan de kant van psychologie te doen. En dan het te combineren met werken met kinderen. Vooral gericht op advies geven. Dus ik denk dat ik hier wel op de juiste plek ben.”

Sofie: “Ik heb het meeste interesse in pedagogiek. Ik doe nu HAVO, dan wil ik eerst HBO doen, en daarna hier een master. Daarna weet ik het nog niet precies. Eerst orthopedagogiek.”

Demi: “Zijn er dingen los van werk of studie die jullie graag zouden willen bereiken in de toekomst?”

Sofie: “Ik zou wel een leuk gezin willen, een man en kinderen, dat zou wel leuk zijn. De rest weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Dat vind ik lastig.”

Judith: “Voor mij ook een leuk gelukkig leven. Een eigen huis en een gezin.”

Demi: “Zijn er doelen die je bijvoorbeeld 5 jaar geleden als doel genoemd had die je nu al bereikt hebt of voor een deel bereikt hebt?”

Judith: “Misschien gewoon dat ik op de middelbare school zit, geen een keer ben blijven zitten. Dat is eigenlijk ook wel een soort doel.”

Sofie: “Ik had 5 jaar geleden echt geen idee wat ik wilde doen. Ik dacht dat ik misschien de PABO wilde doen, en nu weet ik dat ik dat niet wil. Ik heb ook wat meer over mezelf geleerd.”

Demi: “Vinden jullie het belangrijk om een concreet doel te hebben, en zo ja, waarom?”

Sofie: ”Het is wel handig als je weet wat je wilt. Maar het is wel heel moeilijk om echt een goed doel te vinden. Ik weet nu dat ik wil slagen en dan misschien orthopedagogiek wil doen, maar verder nog niet. En het is denk ik wel belangrijk om goed te weten wat je wilt.”

Judith: “Ik denk dat een doel wel belangrijk is, maar je moet echt goed ontdekken wat je wilt doen in het leven, en dat weet je misschien niet altijd al van tevoren.”

Demi: “Dus misschien is het vinden van een doel wat bij je past wel net zo belangrijk als het uiteindelijke doel zelf?”

Judith en Sofie in koor: “Ja, precies!”