10YUP: Waar sta jij over 10 jaar?

10YUP stories

Toen ik 16 was…

Hoi allemaal! Mijn naam is Jantina Brummelman en ik ben de onderzoekscoördinator van 10YUP. Dat betekent dat ik dagelijks bezig ben met het reilen en zeilen binnen het project, ervoor zorg dat alles goed verloopt en er voor de deelnemers ben als zij vragen hebben. Ik doe dit met heel veel passie en plezier en ik ben heel erg benieuwd wat dit onderzoek ons uiteindelijk gaat brengen, maar 13 jaar geleden, toen ik 16 was, had ik nooit kunnen bedenken dat ik hier zou belanden. Graag neem ik jullie mee terug naar die tijd..

Ik was 16 jaar en ik zat in de vierde klas van het VWO. Het was een heel andere tijd dan nu. Zo waren we nog niet dag en nacht online en was er nog geen social media zoals we dat nu kennen. Op school was ik best ijverig en vooral goed in de exacte vakken zoals wiskunde en natuurkunde, maar van Engels kreeg ik echt de kriebels. Bovendien wist ik op mijn zestiende nog helemaal niet waar ik naartoe wilde in mijn leven en wat mijn doelen waren. Ik had wel een aantal opleidingen in mijn hoofd die me interessant leken, maar er was nog niets waar ik echt warm voor liep. Ik was daarnaast ook veel bezig met andere dingen in het leven, zoals uitgaan of afspreken met vriendinnen. Dingen die ik minstens net zo belangrijk vond als school.

Eén van de dingen die we met ons project willen laten zien is dat je als 16-jarige een heel breed scala aan doelen kunt hebben. Het hoeft niet alleen te gaan over het behalen van je opleiding, maar kan ook gaan over doelen behalen op het gebied van gezondheid, je sociale leven of persoonlijke ontwikkeling. Al deze dingen zijn belangrijk in het leven en je kan zelf kiezen welke doelen voor jou belangrijk zijn. Ik wist op mijn 16e nog niet precies wat ik wilde gaan studeren, maar ik wist wél dat ik gelukkig wilde zijn en uiteindelijk ergens terecht wilde komen waar ik veel plezier uit haal. Dat is op dit moment best wel goed gelukt. Daarom wil ik ook aan jullie meegeven om dat ook te doen: je hart te volgen en datgene doen wat helpt om jouw doelen en dromen te bereiken. Soms zul je jezelf daarin uit moeten dagen en kost het wat moeite, maar het kan je ook heel veel brengen om je dromen en doelen na te jagen!