10YUP: Waar sta jij over 10 jaar?

10YUP stories

Interview Marloes, Nick & Aisa

Marloes (17), Nick (18) & Aisa (20) leren alledrie voor Juridisch administratief dienstverlener op het MBO. Aisa heeft een van haar belangrijkste doelen al bereikt: Zij is naar Nederland gekomen om te studeren. Welke van jouw doelen heb jij al bereikt? 

Demi: Hebben jullie dromen of doelen voor de toekomst, en zo ja wat?

Marloes: Nou, heb ik dromen voor de toekomst? Eigenlijk niet. Wat ik wel wil is dat ik onafhankelijk ben. Voor de rest, nee. Alleen dat als doel.

Nick: Mijn doel is om dit jaar studie te halen, en uiteindelijk ook de opleiding. Mijn droom is om eigenlijk wel de universiteit af te ronden, en daarin verder specialiseren.

Aisa: Ja, mijn doel is ook deze opleiding afmaken, en dan gewoon doorgaan met rechten. Door blijven leren. Ik wil ook de universiteit halen. Ik weet nog niet precies wat ik wil doen met rechten.

Demi: Oke, hebben jullie dan ook al een beetje een idee waar je jezelf over 5 of 10 jaar graag ziet?

Nick: Universiteit.

Aisa: Ja, allebei rechten studeren op de universiteit.

Marloes: Ik eigenlijk ook.

Demi: Hoe of wanneer zijn jullie erachter gekomen dat dit is wat jullie willen doen?

Marloes: (lachend) Nou, daar was ik eigenlijk helemaal nog niet achter. Ik ging gewoon langs alle scholen, en ik wist niet wat ik wilde. Bij deze opleiding dacht ik, leuk, interessant! Toen dacht ik, dat moet ik gewoon gaan doen. Vorig jaar kwam ik erachter dat ik ook wel echt de goede opleiding heb gekozen.

Nick: Ik wilde eerst forensisch analist worden. Dat kon niet op MBO. Toen ben ik maar verder gaan kijken en kwam ik hier terecht. Het zit ook wel een beetje in de familie, dus ik dacht waarom ook niet.

Aisa: Ik vind dingen vaak oneerlijk voor mensen. Sowieso ook met rechten, ik vind het vaak oneerlijk. Dus toen dacht ik, ik wil graag voor die mensen opkomen, daarom heb ik deze opleiding gekozen.

Demi: Mooi! Marloes, jij zei net dat je er vorig jaar achter kwam dat je hier inderdaad wel op je plek zit, wat gaf jou die bevestiging?

Marloes: Vooral dat ik het leuk vind om er mee bezig te zijn. Ik vind het niet vervelend om er iets aan te doen, ik vind het heel interessant.

Demi: Hebben jullie los van werk of studie nog bepaalde toekomstdromen?

Marloes: Nee! Ja, gelukkig worden natuurlijk.

Nick: Stoppen met roken!

Marloes: (lachend) Dat gaat jou niet lukken..

Nick: Daarom is het ook een droom!

Aisa: Ja gewoon die goede baan, dat is het belangrijkst. En gelukkig zijn.

Nick: En veel geld!

Demi: Zijn er dingen die jullie bijvoorbeeld 5 jaar geleden als toekomstdroom hadden, en die jullie nu al bereikt hebben?

Marloes: Nee, toen stond ik zo anders in het leven.

Nick: Ja soort van. 5 jaar geleden was ik 13, toen ging ik naar de brugklas. In de brugklas wilde ik alleen maar stoppen met school.

Aisa: Ik was toen 15… Ik woonde eerst op Aruba, en toen zei ik altijd dat ik naar Nederland zou gaan, en dat heb ik gedaan. Ik ben hier gekomen om te studeren. Daar kun je niet rechten studeren op MBO. Ook qua HBO en universiteit is daar niet zo’n breed aanbod. Dus dat was wel een droom die ik al bereikt heb.

Demi: Wat goed. Denken jullie veel na over de toekomst, in je dagelijks leven?

Nick: Nee.

Marloes: Ja ik wel, wij liepen het afgelopen half jaar stage, en dan denk je automatisch wel na over of dat is waar je jezelf over zoveel jaar ook daadwerkelijk ziet werken.

Nick: Ja, dat wel inderdaad.

Marloes: Ja, daar heb ik over nagedacht. Verder niet.

Nick: Je komt er ook achter dat je best wel snel schulden kan krijgen, en dat je dat best moeilijk kunt oplossen, dus in dat opzicht.. Daar was ik dan meer mee bezig, met schulden enzo.

Demi: Maak je je daar dan ook wel eens echt zorgen om?

Nick: Ja ik vraag me wel af hoe ik dat dan zelf ga doen. Krijg ik zelf schulden, of sta ik financieel wel stevig?

Demi: Om daar even op in te haken, als er dingen zijn die in de weg staan van je doel, hebben jullie dan een specifieke manier om daarmee om te gaan?

Nick: Ik hak ze gewoon om. Nee, ik denk dat je dat per obstakel moet beoordelen.

Marloes: Dat is moeilijk om dat zo te zeggen. In ieder geval gewoon doorgaan, aan je doelen blijven werken.

Nick: Niet bij de eerste beste tegenvaller stoppen, niet opgeven. Het ene obstakel is groter dan de ander, maar dat zie je dan op dat moment wel.

Aisa: Precies. Niet opgeven!